Brouw proces: gebrouwen met een moutsamenstelling van pilsmout en caramelmout (lichte). De gist is een speciale gist die bijzonder geschikt is voor de fruitige IPA bieren.

Hopping: ​De hopping gebeurd in 3 keer met zowel Belgische als Amerikaanse hoppen. De bitterheid ligt rond de 40 IBU en is gedryhopt met 3 verschillende Amerikaanse hoppen. Daarnaast wordt er ook late hoping toegepast.

Hop soorten: Een perfecte balans van Belgische golding en Amerikaanse willamette, citra, equinox en mosaic.

Smaak: Heel fris, lekker bitter met een lange nasmaak van citrusfruit. Een heerlijke doordrinker voor de zonnige dagen of als dorstlesser na het verrichten van heldendaden.

Hergisting op fles: hergist op fles gedurende 2 extra weken in een warme kamer om de smaak te verfijnen

Schenken: wals het laatste bier in de fles en giet dan toe in het glas.

Alcohol gehalte: 6.5%

I.B.U.: 40

De Belgische kunst van brouwen komt vooral tot uiting in de zeer goede balans.  Dat maakt dat Thorberg geen verzadiging heeft en zeer goed drinkbaar is en blijft. Veel Amerikaanse bieren en ook IPAs verzadigen heel snel wat wil zeggen dat de smaak blijft plakken en niet op een harmonische manier wegtrekt. De balans die we in Thorberg verkregen hebben zonder verzadiging is een groot kenmerk dat dit een top bier is. Er zit heel veel smaak en aroma in met een bitterheid die vrij hoog ligt maar net onder de grens waar het bier gaat verzadigen en het gaat eerder uitnodigen tot meer en stimuleert de smaak ervaring. Dat is een hele fijne balans die heel veel kennis en ervaring vraagt om dit te bekomen en die fantastisch is bij deze Belgische IPA. Alle smaken en hop aromas zijn mooi in balans. Dat is door de unieke combinatie van de verschillende hop smaken, de hergisting, de speciale gist dat er een zeer mooie combinatie gecreëerd wordt. 

​We hebben bepaalde bitter hoppen zoals onder andere de Golding die heel subtiel zijn en die voor de bitterheid gaat zorgen. We hebben andere hoppen waar we vooral de smaken van trekken zonder dat die ook extra bitterheid geven. Door het dry-hoppen kunnen we verse smaken geven aan het bier.

Wat is een IPA of India Pale Ale?


Wij bedoelen hier de variant zoals die door de Amerikanen de afgelopen paar decennia is geevolueerd en waardoor craft beer daar gigantisch aan populariteit heeft gewonnen. De IPA heeft zijn oorsproing in Engeland (er werd oorspronkelijk extra hop aan bier toegevoegd om de reis naar India te overleven). 
De Amerikaanse IPA kenmerkt zich door het intensieve gebruik van speciale Amerikaanse hopsoorten voor zowel het fruitig aroma als de lekkere bitterheid. De bitterheid wordt uitgedrukt in IBU (International Bitterness Units). Normaal zit een IPA boven de 40 (en een pils rond de 20). Door het gebruiken van fruitige en zachte hop soorten wordt die bitterheid als zeer aangenaam ervaren. Dit is heel anders met Europese hops die droger en scherper ervaren wordt. De IPA is immens populair aan de andere kant van de oceaan. Veel van de Amerikaanse brouwers hebben ook een "Belgian IPA" gelanceerd. Die is echter volledig Amerikaans en meestal geinspireerd op Belgische bieren.

Wij willen nu voor het eerst een echte en perfecte Belgische IPA op de markt brengen die gebrouwen wordt in Belgie en in de befaamde Belgische traditie.

Dat wil zeggen dat wij de beste Amerikaanse hops gebruiken die IPA's zo lekker maken, maar daarop passen we dan al de Belgische kennis, finesse en brouwtradities toe. 

Wat maakt Thorberg Five Hop uniek?

Meer dan 1000 consumenten hebben Thorberg een top score gegeven op Untappd​:

Het resultaat? Thorberg Five Hop is een fruitige en mooi gebalanceerde Belgian IPA

Cafe Maison du Peuple, Bruxelles

Thorberg Five Hop Belgian IPA provient d'un mélange de houblons belges et américains pour un résultat fruité et citronné en bouche, très équilibre, avec une belle amertume sur la fin!

Consumenten geven top scores op Untappd​:


"Een fijne gebalanceerde ipa. Frisse fruitige tonen en een lekkere bittere afdronk."


"A good choice of hops"


​"Super ipa/hop beer. The citra and equinox hop are a good combination...."

Reactie door Bottles & Barrels (speciaal zaak in NL):


"Een heerlijk fruitige Indian Pale Ale uit België. Het heeft een opvallende bitterheid die prachtig in balans is met de fruitigheid van de hops. Deze Belgian IPA heeft een uitzonderlijk lange afdronk en is met zijn 6,5% een toegankelijk bier voor de echte bierliefhebber en voor diegenen die eens wat anders willen dan de volle zware bieren van het seizoen"

Thorberg wordt aanzien als een van de beste Belgische IPA. Hij wordt gebrouwen met een hoge dosis lef en passie, 5 top hop variëteiten, dry hopping en hergisting op fles.  

Thorberg Beer

Wat maakt dit een Belgische IPA?